Στείλτε το άρθρο σας στο elmepellas@yahoo.gr

Δεν θα αναρτώνται ανώνυμα και υβριστικά σχόλια

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Το καλύτερο σχολείο στον κόσμο

Το άρθρο του παρακάτω link πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους και κυρίως τους εκπ/κούς. Όχι επειδή πρέπει ν’ αντιγραφεί ένα εκπ/κό σύστημα μιάς άλλης χώρας. Αυτό δε θα μπορούσε να γίνει αντικειμενικά και δεν θα ήταν και επιθυμητό. Όμως έχει αξία να γνωρίζουμε κάποιες βασικές αρχές που στηρίχτηκε το εκπ/κό σύστημα της Φιλανδίας, όπως: Η συνεργασία αντί του ανταγωνισμού, το χαλαρό περιβάλλον μάθησης, αντί της προτεραιότητας στις εξετάσεις, η μη αξιολόγηση των εκπ/κών (τελειώνουν όλοι μια εκπαιδευτική σχολή και έχουν 2ετή μεταπτυχιακή εκπ/ση) και η μη εξάρτηση της χρηματοδότησης των σχολείων από τις επιδόσεις των μαθητών. Επίσης είναι αυτονόητο ότι η εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό (ούτε λόγος να γίνεται για φροντιστήρια) και παρέχει ίσες ευκαιρίες προς όλους!
Αν θυμάμαι καλά πριν λίγα χρόνια παρουσίασαν το φημισμένο εκπ/κό τους σύστημα στη χώρα μας, Φιλανδοί συνάδελφοί μας σε εκδήλωση της ΟΛΜΕ, της οποίας ήσαν προσκεκλημένοι. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η τότε υπ. Παιδείας κ. Κουτσίκου, η οποία εκθείασε το εκπ/κό Φιλανδικό μοντέλο λέγοντας ότι αποδίδει εξαιτίας και του γεγονότος ότι αξιολογούνται οι εκπ/κοί! Στη συνέχεια την διέψευσαν οι ίδιοι φιλοξενούμενοι Φιλανδοί εκπ/κοί! Στη Φιλανδία αξιολογείται, πάντα με την έννοια της ανατροφοδότησης και βελτίωσης, το παραγόμενο εκπ/κό έργο στα σχολεία. Όχι φυσικά για να κλείσουν εκείνα που δεν παρουσίασαν το καλύτερο έργο, αλλά για να βελτιωθούν! Τους εκπ/κούς απλώς τους στηρίζουν και τους δείχνουν εμπιστοσύνη!

http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG5361

1 σχόλιο:

  1. Είναι τόσο προφανή τα πράγματα; Τότε γιατί δεν εφαρμόζονται; Ο πρύτανης του παιδαγωγικού τμήματος του πανεπιστημίου του Ελσίνκι ισχυρίζεται ότι η επιτυχία του συστήματος οφείλεται: https://www.youtube.com/watch?v=0NeSPYsXpRY από το 08:45'' και μετά. Όμως, πιό μετά καταθέτει τη γνώμη του ο συνάδελφος και συγγραφέας Κάτσικας ο οποίος σε βιβλίο του για την εκπαίδευση στην Ελλάδα μεταφέρει και ενστερνίζεται την άποψη ότι δεν υπάρχει πιό άδικο πράγμα από το να δίνεις ίσες ευκαιρίες σε "άνισα" άτομα. Στην Φιλανδία, δεν υπάρχει κοινωνική διαστρωμάτωση με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το οικογενειακό περιβάλλον των παιδιών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιό σας....